‘De zorg zet me met beide benen op de grond’

Zorg en mode

0
690

Linda werkt als verpleegkundige op een revalidatieafdeling met jonge kinderen. Zij zijn door verschillende oorzaken in een coma beland. De kans dat ze weer op hun oude niveau komen, is nihil. Het is een dankbare – maar met tijden ook zware – functie. Naast dit bijzondere werk is ze ook styliste. ‘Mijn baan in de mode noem ik vaak mijn nepwereldje. De zorg zet me juist weer met beide benen op de grond.’

Alles aan het uiterlijk van Linda laat zien dat ze van mode houdt. Hippe trui, opvallend rokje, stoere boots en de juiste sieraden. Zelfs de tas en het telefoonhoesje matchen bij haar outfit. Ze komt net terug van een fotoshoot en is al druk bezig met de voorbereiding van een volgende show. Haar agenda is drukbezet, maar toch maakt ze graag tijd om te praten over de zorg. Want ondanks haar liefde voor mode, blijft dat haar grote passie. ‘De zorg helemaal afstoten, kan en wíl ik niet. Het is zo’n mooi vak! Ik heb het gevoel dat ik iets beteken voor de medemens. Door te zorgen, te luisteren, te begeleiden of gewoon simpelweg door er te zijn. Vaak wordt gedacht dat het werk alleen bestaat uit het wassen van billen. Daar ben ik hooguit een paar minuten per dag mee bezig.’

Emoties

Linda heeft jaren gewerkt op een revalidatieafdeling met volwassen. Dit jaar heeft ze de overstap gemaakt naar een revalidatieafdeling voor kinderen. Dat haar revalidanten zo jong zijn, vindt ze weleens lastig. ‘Ik werk nu op een VIN-afdeling, dat staat voor Vroege Intensieve Neurorevalidatie. De kinderen komen in laagbewuste toestand binnen, maar eigenlijk worden ze nooit meer de oude. Er komen per jaar zo’n vijfentwintig kinderen op deze afdeling terecht. Natuurlijk heb je wel succesverhalen, maar die zijn op een hand te tellen. Je weet gewoon: dit blijven ernstig gehandicapte kinderen. Dat vind ik heftig. Het is mooi als ze hun leven kunnen vormen na het ongeluk. Tegelijkertijd maakt het me verdrietig dat ze het ‘normale’ leven ook hebben meegemaakt.’

Hecht team

Gelukkig hebben we een heel sterk team om ons heen. Dat maakt dat je er samen over kunt praten. Ik werk ook weleens een week niet vanwege mijn andere werkzaamheden. Als je dan weer terugkomt en ziet dat de canule eruit is of dat een kindje een andere blik in zijn ogen heeft, word ik daar blij van. Dan voelt dat toch als vooruitgang. Daar probeer ik nu naar te kijken, naar de kleine stapjes. Dat vind ik lastig omdat ik de grote stappen ben gewend vanuit mijn vorige werkplek.’

Levenslessen


Ondanks de soms heftige casussen, vindt ze haar werk erg fijn om te doen. ‘Als het moest, zou ik zeker opnieuw kiezen voor de zorg. Je doet heel veel levenservaring op. Je hoort de verhalen van mensen en maakt dingen mee. Het staat natuurlijk niet in verhouding met wat de patiënt zelf meemaakt, maar het zijn wel goede levenslessen. De belangrijkste is misschien wel dat je altijd positief moet blijven. Ongeacht wat je meemaakt. Dus blijf niet bij de pakken neerzitten. Natuurlijk mag dat weleens, want soms maak je dingen mee in je leven waardoor je echt door een diep dal moet. Maar als jij en je omgeving er zelf positiever instaan, is het leven iets verdraagzamer. Net als de dingen die je meemaakt.’

Tips van de stylist


Over het imago – en dan met name het uiterlijk – heeft de stylist ook nog wel wat te zeggen. ‘Mensen denken bij het uiterlijk in de zorg toch altijd weer aan die eeuwige klompen of Crocs. Zelf vind ik ze niet mooi, dus ik draag ze niet. Om je uniform of werkkleding kun je niet heen, maar je kunt het zelf echt nog wel wat hipper maken en meer stijlen naar wie je bent. Mijn tip: trek bijvoorbeeld hippe sneakers aan die lekker lopen. Dat laatste is natuurlijk het belangrijkste. Doe je haren op een knot of vlecht ze in. Draag een leuk sokje in je schoenen, tegenwoordig zie je heel veel soorten. Ga voor kleine oorbellen. Grote mogen natuurlijk niet, maar ook met kleine oorbellen kun je jezelf laten zien. Net als met make-up. Zelf zou ik dan weer niet voor een te felle lipstick gaan. Qua trends zie ik wel wat verschuivingen. Je ziet steeds meer de combinatie met harde pasteltinten. De helemaal witte pakken lijken gelukkig steeds minder te worden.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here