Goed nieuws ‘Handtekening huisarts niet meer nodig voor hulpmiddelen aan bed.’

0
856

Wijkverpleegkundigen schrijven vanaf nu zelf hulpmiddelen voor die samenhangen met verzorging en verpleging van cliënten thuis. Ze hoeven daar geen toestemming meer voor te vragen via de huisarts. Dit hebben Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en V&VN met elkaar afgesproken. Cliënten worden zo sneller geholpen en wijkverpleegkundigen en huisarts hebben minder administratie.

Wijkverpleegkundige en beleidsadviseur Nannie

Dit is een mooie ontwikkeling voor ons vak. Als wijkverpleegkundige kun je het beste beoordelen wat er nodig is aan hulpmiddelen voor de juiste zorgverlening. In de praktijk is het advies van de wijkverpleegkundige altijd al bepalend geweest voor de huisarts. De handtekening van de huisarts werd gezien als een registratielast. Dat de wijkverpleegkundigen nu rechtstreeks een hulpmiddel mogen aanvragen juich ik alleen maar toe.

Het gaat om de hulpmiddelen die nodig zijn voor de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (volledig ADL-zorg). Of om een combinatie van gedeeltelijke ADL-zorg.  Denk bijvoorbeeld aan een aangepast bed en een aangepast matras. Meer voorbeelden en uitleg zijn te vinden op de site van Rijksoverheid: Hulpmiddelen Algemeen ZVWHoe kies je het beste hulpmiddel

Er zijn tegenwoordig veel slimme en handige hulpmiddelen die een bijdrage leveren aan goede en veilige zorg aan bed. Zo zijn er diverse hoog-laag bedden die ook de rugsteun of het voeteneind omhoog kunnen. Er bestaan verschillende stevige bedbeugels voor extra steun. Diverse glijlakens en glijzeilen.

Als wijkverpleegkundige wil je dat de cliënt het beste hulpmiddel kan gebruiken wat in de situatie past. Als je een hulpmiddel voorgeschreven hebt is nog maar de vraag welke leverancier dit hulpmiddel kan leveren. Niet iedere leverancier heeft een contract met de juiste zorgverzekeraar. Als wijkverpleegkundige zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe zouden de clienten en diens mantelzorgers dit dan ervaren.

Tip van Nannie
De online thuisleefgids helpt mij bij het adviseren van het juiste hulpmiddel.
Thuisleefgids is een onafhankelijk platform wat je kunt helpen om het juiste hulpmiddel te vinden. Je kunt op verschillende categorieën of ziektebeelden zoeken. Er staat een prettig overzicht op voor welke ruimte het hulpmiddel nodig. Daarnaast lees je de laatste informatie over vergoedingen en wetten.

Een soort ‘Coolblue’ voor hulpmiddelen. Hoe handig!

Bron: Website Zorgverzekeraars Nederland (28-02-2019)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here